Hitte-Warmte- Code rood voor de konijnen

Gepubliceerd op 1 juli 2025 om 12:54

De kneusjes hebben we hier naar binnen gehaald, binnen is het een stuk koeler en prima voor hun zo te doen.

Konijnen kunnen slecht tegen warmte en zijn vatbaar voor oververhitting, vooral bij temperaturen boven de 24 graden. Ze hebben moeite om hun lichaamstemperatuur te reguleren, omdat ze niet kunnen zweten en warmte alleen via hun oren, voorpoten en snellere ademhaling kwijt kunnen.

Let dus goed op je konijnen en zorg voor verkoeling en schaduwplekken 


Informatie van Stichting KonijnenBelangen - LET OP, DE HITTE KOMT ER WEER AAN!! Nog weer eens onze waarschuwing.

Komende dagen kan het flink warm worden. Afhankelijk van waar je woont kunnen de temperaturen oplopen tot ver boven de 30 graden.

 

PAS OP DAT JE KONIJNEN NIET OVERVERHIT RAKEN

Een buitenhok zonder uitloop is echt taboe, dat is wonen in een oven. De temperatuur in een hok kan makkelijk oplopen tot 40-50 graden. Zorg dus dat je konijnen vrij kunnen lopen in de schaduw, of haal ze naar binnen op een koele plek. Voorkom dat ze buiten een hitteslag kunnen krijgen.

 

SYMPTOMEN VAN OVERVERHITTING: Het konijn ligt languit, de kop opgeheven, de ogen kunnen gesloten zijn. De ademhaling is heel snel en oppervlakkig. De oren voelen extreem heet aan. De neusgaten staan open. Het dier kan niezen of kwijlen, een natte neus en voorpoten hebben. De lichaamstemperatuur kan opgelopen zijn tot 42 graden.

 

WAT TE DOEN:- Leg je konijn in een zo koel mogelijke omgeving op een koele ondergrond, zoals (badkamer)tegels, laminaat, leg koelelementen om het dier heen.- Maak de oren nat met lauw water. NIET met ijskoud water want dan trekken de aderen samen en kan het warme bloed niet weg. - Doe geen natte doeken of washandjes om de oren, de oren moeten kunnen verdampen. - Wanneer je konijn niet apathisch is en kan slikken, geef dan met een spuitje druppelsgewijs kleine beetjes water, NIET IJSkoud, maar lauw-koud.- Ga vooral nu NIET direct naar de dierenarts, want die stress erbij kan je konijn in deze toestand fataal worden. Laat het dier rustig bijkomen, dat kan 2 uur duren. De lichaamstemperatuur moet dalen tot lager dan 40 graden.!! Overleg dan intussen wel telefonisch met je konijndeskundige dierenarts wat je volgende stappen moeten zijn als je konijn een beetje bijgekomen is.

NB Zie je ergens een konijn opgesloten in een hok in de zon, bel dan de Dierenpolitie: tel. 144. Want dit is te vergelijken met een hond opgesloten in een auto in de zon. Allebei is dierenmishandeling en STRAFBAAR. En daar MOETEN ze actie op ondernemen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.